
בין אם אתם שכירים ובין אם עצמאים, אתם ודאי יודעים עד כמה חשוב לחסוך. אלא שבעוד ששכירים יכולים לחסוך דרך המשכורת ואפילו ליהנות מהשתתפות של המעסיק, עצמאים כשמם כן הם – עצמאים. הם צריכים לדאוג בעצמם לחסוך – ולעשות זאת בצורה מושכלת ונבונה ככל האפשר. מבחינת רבים מהעצמאים, העובדה שהם יכולים לבחור אם לחסוך וכמה לחסוך מחייבת אותם לעמוד בפיתוי של לא לחסוך כלל, אלא להשתמש בכל הכסף לפיתוח העסק או למחיה. אולם, החוכמה היא לעמוד בפיתוי הזה ובכל זאת לשים כסף בצד. אם היינו זקוקים לתזכורת עד כמה זה חשוב לכולם, ובמיוחד לעצמאים, לדאוג לרזרבות כספיות, הגיעה הקורונה והזכירה לנו עד כמה המציאות המוכרת יכולה להיות שברירית.
כשמדובר על חיסכון לעתיד, מדובר על חיסכון לצרכים שונים ולטווחים שונים – החל מחיסכון לפנסיה ועד חיסכון לפיתוח העסק בעוד מספר שנים. לכל סוג של חיסכון יש מאפיינים שונים, והבחירה באפיקי החיסכון צריכה להתבסס על שיקולים רבים, החל מהצפי לשחרור הכסף, דרך הגמישות בניהול החיסכון ועד הטבות המס שאפשר או אי אפשר לקבל.
שיקול חשוב נוסף הוא הגוף שבו בוחרים לחסוך. הגוף הזה חייב להיות גוף אמין, יציב, בעל ניסיון בניהול הכסף וכזה שייתן לכם את השירות הטוב ביותר.
קרן השתלמות לעצמאים: מה צריך לדעת?
אחד מאפיקי החיסכון המתאימים ביותר לעצמאים הוא קרן השתלמות, בשל היכולת לשלם חיסכון לטווח בינוני עם הטבת מס.
שמה של הקרן – "קרן השתלמות" קצת מטעה. אמנם במקור מדובר היה בקופת חיסכון לעובדים שכירים שמטרתה הייתה לממן השתלמויות ולימודי המשך, אך כבר מזמן אפיק החיסכון הזה הפך לאפיק הפתוח לכולם ולכל מטרה.
שני היתרונות העיקריים של קרן השתלמות הוא טווח החיסכון (ניתן לפדות את הכסף לאחר 6 שנים) והטבות המס.
כאמור, אין שום מגבלה על השימוש בכסף שנצבר בקרן לאחר תום 6 שנים – מה שהופך אותה לאפיק החיסכון היחיד שאינו ארוך שאפשר ליהנות ממנו במלואו, כולל פטור ממס.
כמובן שניתן להפקיד יותר מזה, אבל על היתרה המפקיד לא יקבל את הטבת המס.
יתרון נוסף שיש למי שחוסך בקרן השתלמות הוא האפשרות לקבל הלוואה כנגד הצבירה בקרן ההשתלמות.
האם אפשר ליהנות מפטור ממס לפני שחולפות 6 שנים?
כן, יש כמה מקרים כאלה:
מי שפורע את הקרן כעבור 3 שנים לצורך השתלמות, יכול ליהנות מהפטור ממס כבר אז.
כאשר החוסך הוא גבר מעל גיל 67 או אישה מעל גיל 62, אפשר לפדות את הכסף אחרי 3 שנים וליהנות מהפטור ממס.
עמית שבבעלותו 2 חשבונות בקרן השתלמות שהאחד מהם נזיל, רשאי להחיל את הוותק של החשבון הנזיל על החשבון הלא נזיל, וכך למשוך את הכספים מ-2 החשבונות בפטור ממס, למעט מס רווחי הון בגין הכספים שהופקדו מעל התקרה המוטבת.
אם אתם עצמאים, אתם ודאי יודעים היטב עד כמה ביטחון כלכלי הוא קריטי – במיוחד כיום, לאחר שמגפת הקורונה לימדה אותנו כיצד להתמודד עם שינויים בלתי צפויים. בניגוד לשכירים, עצמאים אינם נהנים מהפרשות קבועות שהמעביד מפריש עבורם לקרן השתלמות או לקרן פנסיה.
עצמאים נתונים במצב קבוע של חוסר ודאות, והם חייבים לייצר לעצמם (מעבר לפרנסה היומיומית), רשת ביטחון כלכלית, שהם יוכלו לסמוך עליה בעת הצורך. רשת ביטחון כזו, תאפשר להם להתמודד עם מגוון תרחישים, כגון: קשיים בתזרימי הכספים בעסק, צורך בהשקעה בלתי צפויה בעסק וצורך במימון צרכים משפחתיים ואישיים.
אחד מאפיקי החיסכון היותר מתגמלים בהיבט זה, הוא קרן ההשתלמות לעצמאים. קרן השתלמות לעצמאים, מאפשרת חיסכון לטווח בינוני – כך שאפשר לפדות את הכסף בטווח הזמן הנראה לעין, ולתכנן מבעוד מועד למה הוא ישמש.
קרן השתלמות לעצמאים – לא באמת לצרכי השתלמות
אמנם מדובר באפיק חיסכון ששמו "קרן השתלמות", אך בפועל, כאמור, אין חובה להשתמש בכספים הנחסכים בקרן לצרכי לימודים או השתלמויות. לכן, מדובר באפיק חיסכון יעיל מאוד לטווח בינוני.
יתרון נוסף של קרן השתלמות לעצמאים, הוא שכאשר עצמאי מפקיד לקרן, גובה "ההכנסה החייבת" שלו לצורך תשלומים לביטוח לאומי יורד. סכום הירידה מגיע עד 17.83% מהסכום המופקד לקרן השתלמות. החיסכון יכול להגיע למאות שקלים בשנה עבור העצמאי.
קיימת גמישות מבחינת התדירות- כך שניתן להפקיד בהוראת קבע בכל חודש או מספר פעמים בשנה. ניתן אף להפקיד גם פעם אחת בשנה, או לא להפקיד כלל.
כדאי לזכור, שעבור מי שמחשב את ההפקדות לקרן ההשתלמות לתכנון המס שלו, חשוב להפקיד את הכספים עד 31 בדצמבר בכל שנה, אחרת הכספים ייחשבו ככאלה שהופקדו בשנת המס הבאה, ולא יהיה ניתן ליהנות מההטבה בשנת המס הנוכחית. מאחר שההפקדה נחשבת מוכרת רק לאחר קליטתה בחברה, לא מומלץ לחכות עם ההפקדה ליום האחרון של השנה, אלא לקחת טווח ביטחון של מספר ימים ואף מספר שבועות.
נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות. מסמך זה אינו מהווה ייעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או חיסכון בכל מוצר, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס מכל סוג שהוא.
אין באמור בפרסום זה כדי להוות ייעוץ פנסיוני המותאם לנתוניך האישיים, לצרכיך ולהעדפותיך, ואין בו משום המלצה לביצוע עסקה כלשהי במוצר פנסיוני.
הנתונים הם לא נתונים רשמיים ולכן יכולים להשתנות בהתאם.
*אין באמור תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי או התחייבות להשגת תשואה או דירוג דומה.
*אין באמור במסמך זה כדי להוות שיווק פנסיוני או המלצה לייעוץ מס כהגדרתו בדין ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק פנסיוני או ייעוץ מס אשר מתחשב בצרכים ובנתונים המיוחדים לכל אדם. התנאים המלאים והמחייבים הינם התנאים המפורטים בתקנון הרלוונטי ובכל סתירה בין האמור במסמך זה לבין האמור בתקנון, יגברו הוראות התקנון.